Het Midden-Oosten is te belangrijk om aan één enkele discipline over te laten; je hebt een brede blik nodig. Daarom kiezen we steeds meerdere invalshoeken om de actuele gebeurtenissen beter te begrijpen.Dr. Mariwan Kanie
De master Midden-Oostenstudies heeft twee verplichte vakken:
In het openingsvak Doing Middle Eastern Studies werk je met je medestudenten aan onderzoeksvragen die veelal ontleend zijn aan concrete situaties bij overheden, ngo’s en internationale organisaties. Je wordt methodologisch getraind, je leert te opereren in teamverband en medeverantwoordelijkheid te dragen voor onderzoeksresultaten.
In de Master's Conference organiseer je met je medestudenten een conferentie op het gebied van Midden-Oostenstudies waarbij onderzoeksresultaten uit het eerste semester worden gepresenteerd. Deze papers worden ten slotte gebundeld in officiële conference proceedings en online gepubliceerd. In dit hele proces staan studenten zelf aan het roer.
Naast de verplichte vakken heb je 24 EC keuzeruimte die je kunt invullen met keuzevakken en/of tutorials. Studenten Midden-Oostenstudies kiezen een van vier verschillende interdisciplinaire keuzevaktrajecten:
De vakken en tutorials die hierin opgenomen zijn, worden verzorgd door verschillende opleidingen: Arabisch, uiteraard, maar ook Hebreeuws, Religiewetenschappen, en Europese studies. De keuzevaktrajecten zien er als volgt uit (onder voorbehoud):
In plaats van met een keuzevak, kun je je vrije ruimte ook (deels) invullen met tutorials. Hierbij kun je denken aan tutorials als ‘Language and Politics in the Arab World’ (taalkunde) of ‘Occidentalisms in the Arab World’ (geschiedenis).
In overleg met de stagecoördinator mag je een deel van je keuzevakruimte ook invullen met een stage. In het verleden hebben studenten Midden-Oostenstudies bij verschillende soorten organisaties stage gelopen, in binnen- en buitenland. Denk hier bijvoorbeeld aan stages bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken op ambassades in de MENA-regio, bij ngo's in Nederland of in het buitenland, of in de journalistiek, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Een belangrijk onderdeel van de masteropleiding is het schrijven van de masterscriptie. Hierin doe je een eigen onderzoek op het gebied van Midden-Oostenstudies onder begeleiding van een van de docenten. Met deze scriptie lever je een bijdrage aan de stand van zaken in de wetenschap. Wij vinden het daarnaast ook belangrijk dat je je expertise buiten de wetenschap inzet. Daarom doe je tijdens je scriptieonderzoek ook aan disseminatie: je geeft je onderzoeksresultaten een maatschappelijke toepassing.
Binnen deze master kun je ook kiezen voor Arabische studies of Jewish Studies (Engelstalig). Meer informatie over deze specialisaties en de bijbehorende studieprogramma's vind je op de volgende pagina's: